Dit is de reden waarom een tiener meer slaap nodig heeft.

May 05, 21
Dit is de reden waarom een tiener meer slaap nodig heeft.

Wakker worden! Al voor de derde keer heb je naar boven geroepen, maar je tiener is niet uit bed te branden. Hoe komt het dat een tiener zoveel langer slaapt?

Puberteit
In de puberteit treden er grote veranderingen op in het tienerbrein. Dit is het meest zichtbaar in het slaappatroon van een tiener. Tussen het 14e en 17e levensjaar heeft een tiener 9 uur slaap nodig, terwijl een volwassenen er maar 8 nodig heeft. Niet veel tieners redden deze 9 uren slaap en hebben dus een slaaptekort. Genoeg slaap in deze fase van het leven van een tiener is enorm belangrijk, omdat ze midden in hun ontwikkeling zitten. Daarnaast brengt de puberteit ook veel fysieke en mentale veranderingen met zich mee. Een tiener heeft zijn slaap hard nodig om dit allemaal te kunnen verwerken.


Slaapritme van een tiener
In de puberteit verandert ons slaapritme. Het lichaam van een tiener maakt steeds later op de avond melatonine aan. Melatonine is een hormoon dat door ons eigen lichaam wordt geproduceerd als het donker wordt en maakt ons slaperig. Hierdoor wordt een tiener pas later op de avond moe en heeft dus geen slaap, dit kan soms tot na middernacht duren. Als de volgende schooldag de wekker weer om half 7 gaat, komt een tiener niet aan zijn gemiddelde 9 uur slaap en voelt het voor hem of haar alsof het nog midden in de nacht is. Daarnaast speelt ook mee dat tieners vaak tot laat in de avond op hun mobiel zitten. Het blauwe licht op de schermen zorgt voor het remmen van de aanmaak van melatonine.

 

Gevolgen slaaptekort bij een tiener
Slaapproblemen leiden weer tot andere problemen, bijvoorbeeld de prestaties op school. Vermoeidheid en concentratieproblemen komen hier om de hoek kijken. Doordat een tiener zich slechter kan concentreren en minder motivatie heeft, kunnen de schoolcijfers dalen.

Daarnaast kan het metabolisme, dat ervoor zorgt of je makkelijk of moeilijk op gewicht kan blijven, worden verstoord. Te weinig slaap kan dan overgewicht als gevolg hebben.


Slaaptekort inhalen
Dit alles leidt tot dat een tiener zijn tekort aan slaap op een ander tijdstip moet inhalen, wat vaak gebeurt in het weekend. Heb je thuis ook zo’n tiener die pas rond 1 uur naar beneden komt? Dit is dus om de verloren slaap van doordeweeks in te halen die een tiener hard nodig heeft. De reden waarom een tiener dus langer slaapt.